- Først og fremst ser vi en kraftig økning i bruk av penger i Norge, og på den måten har vi sammen støttet godt opp om norsk næringsliv i en vanskelig periode. En slags utvidet dugnad, sier Sverre Skagestad, fagsjef Kort og Betaling i Eika Gruppen.

Sammen med sine kolleger har han gjort en analyse av nordmenns handlemønster basert på kortforbruket til lokalbankkundene landet rundt*. Funnene forteller mye om hvordan Ola og Kari Nordmanns liv endret seg den andre torsdagen i mars.

LES OGSÅ: Vi er kåret til bransjens mest bærekraftige

 

Sverre Skagestad, fagsjef Kort og Betaling i Eika Gruppen.
Sverre Skagestad, fagsjef Kort og Betaling i Eika Gruppen.

 

Vi pusser opp!

Hva skjer når et folkeslag som elsker oppussing blir tvunget til å holde seg hjemme i flere måneder? Ikke overraskende har antall transaksjoner hos byggevarehus gått kraftig opp sammenlignet med fjoråret.

- Nye møbler har vi også kjøpt oss. Tallene viser at kort fra lokalbankene har vært hyppig brukt hos interiørbutikker, sier Skagestad.

Verken byggeindustrien eller møbelforretningene når helt opp til den store «koronavinneren»: Dagligvarehandelen har 2,8 millioner flere kjøp (6 prosent vekst) og 13 prosent større handlekurver.

- Vi handler mer og dyrere, slår Skagestad fast.

 

Psst! Måten vi betaler på har også forandret seg. I juli ble betalinger fra Eika utført kontaktløst i 75 prosent av alle transaksjoner i fysisk handel (resterende 25 prosent var Chip og PIN). Det er ny «tæppe-rekord»! I juli 2019 var det til sammenligning kun 13 prosent som ble betalt kontaktløst. 

 

Sporty Norgesferie

Norgesferien har også gitt flere besøk til bakerier, norske turistattraksjoner og hotellovernatting innenlands. Restauranter og andre spisesteder har ikke fått samme uttelling. Kanskje fordi vi inntar middagen ute i det fri? Vi har i hvert fall utstyret i orden:

- Tallene fra sportsbutikkene viser at flere nordmenn har gått til innkjøp av sports- og fritidsutstyr i år, forklarer Skagestad.

 

Psst! Vi er mer ute på tur, men ønsker ikke å betale for trening vi ikke benytter oss av. Nets bekrefter at det ble slettet flere tusen avtalegiroer til treningssentre i mars. Mange har altså benyttet muligheten til å kutte «støttemedlemskap» under våroppryddingen av privatøkonomien.  

 

13 000 kroner mer på konto

- Det er ingen tvil om at vi ble mer forsiktige med pengene våre i mars og april. I mai løsnet vi litt mer opp, i likhet med myndighetenes restriksjoner, og kortforbruket tok seg faktisk opp sammenlignet med 2019, sier Skagestad.

De usikre tidene vi befinner oss i har først til at sparingen har økt og hver kunde i snitt har 13 000 kroner mer på konto sammenlignet med i fjor.

- Sparer vi til neste års ferie eller andre store innkjøp? Eller er det heller usikkerhet rundt fremtid og jobb som gjør at vi reduserer forbruket og sparer penger til en regnværsdag? spør han.

Lav risiko og høy avkastning over tid? Sjekk våre fond og start sparing

 

 

*Analysen er basert på kortforbruk til lokalbankkundene i Eika Alliansen, og bygger på aggregerte og anonymiserte data. Kortforbruket inntreffer i fysisk og digital handel med debetkort.