Hele én av fem nordmenn har logget inn med noen andre sin BankID. Antakelig har de fleste gjort det med gode hensikter, for eksempel for å hjelpe et eldre familiemedlem, som kanskje ikke er så stødig digitalt.
– Det er spesielt de eldste og yngste familiemedlemmene, som ikke styrer egen finans på nett, som kan behøve hjelp i nettbanken sin. De er gjerne ikke klar over at de ikke må låne bort BankID-passordet og kodebrikken sin, forklarer Ole Petter Aasen, som er produktsjef i BankID.

Om banken oppdager at noen andre har fått tilgang til BankID-en, vil den bli sperret. Dermed kan du faktisk skape trøbbel ved å «hjelpe» på denne måten. Det er nemlig et brudd på avtalevilkårene – BankID-en er din digitale identitet, og skal ikke deles med noen.

Ole Petter Aasen, produktsjef i BankID.
Ole Petter Aasen, produktsjef i BankID. Foto: Vipps

Bli disponent

– Én av fem nordmenn har lånt noen andre sin BankID, sier Ole Petter Aasen. Heldigvis finnes det alternative løsninger, som gjør at du ikke behøver å bryte reglene.

– Om du ønsker å hjelpe til med regningsbetaling, bør du bli disponent. Da får du tilgang til bankkontoen til den man ønsker å hjelpe, gjennom din egen nettbank, forklarer Aasen.

Kontoeier kan oppnevne én eller flere disponenter i nettbanken sin, eller så kan banken sende et disponentskjema i posten.  

Alternativt kan du sitte sammen med den du ønsker å hjelpe. Den som eier BankID-en kan logge inn og taste passordet sitt, uten at du ser det, mens du veileder, forklarer Aasen.

Når det gjelder andre tjenester, for eksempel helsenorge.no, er det mulig å få fullmakt for å få tilgang.

Er du interessert i å bestille eller høre mer om disposisjonsrett, ta kontakt med oss.

Kan få store følger

Over fire millioner nordmenn bruker BankID, og de aller fleste vet at BankID er privat. Likevel mener fire prosent at det er i orden å dele passord og kodebrikke med andre, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Vipps.

Å dele BankID med noen man stoler på, går bra i det fleste tilfeller, men det kan få uheldige følger. Det er også flere eksempler på svindelforsøk med BankID, hvor fremmede forsøker å lure deg til å logge inn på en falsk nettside, eller ber deg om å oppgi passordet ditt.

– Med BankID kan du i praksis ta over personens identitet: Du kan gjennomføre betalinger, søke om lån, pantsette boligen, og få tilgang til en rekke helseopplysninger og offentlige tjenester, sier Aasen.

Om du har mistanke om at BankID-en din blir brukt av noen andre, bør du kontakte banken din med en gang.

Om BankID

BankID har det høyeste sikkerhetsnivået for innlogging i Norge. For å få BankID må man identifisere seg med pass i banken. Det gjør at de ulike tjenestene som bruker BankID kan være sikre på at du er den du utgir deg for å være – samtidig som du kan stole på at dine private data ikke kommer på avveie.

Les mer om BankID og flere nyttige tips her.