Vet du egentlig hva du har i garasjen? Garasjen i seg selv er jo selve kongen av lagerrom. Det er et fantastisk sted å lagre sykler og ski, bildekk og griller, verktøy og campingutstyr. Problemet er at det er så lett å dytte det inn der det er plass, helt til det blir et uoversiktlig kaos.

– Vi bruker masse tid og penger på å pusse opp kjøkken og bad, men glemmer garasjen. Heldigvis oppdager stadig flere at med system og orden, blir også den et godt sted å være, sier Magnus Ørbeck-Nilssen, daglig leder i Enklere Bolig.

Bedriften har spesialisert seg på systemer som skal gi garasjen den oppmerksomheten den fortjener.

Her er noen gode råd på veien:

1. Skaff deg oversikt

Råd nummer én burde være enkelt nok. Start rett og slett med å gå gjennom alt som er i garasjen. Hva har du brukt de to siste årene?
– Bestem deg for å kaste eller gi bort. System er alfa og omega, så still deg spørsmålene hva har jeg og hva trenger jeg, sier Ørbeck-Nilssen.

2. Orden på hageredskapene

Hageredskapene bør være lett tilgjengelig hele sommeren. De bør derfor plasseres på sideveggen nærmest hagen og rett innenfor garasjeporten. Når så vinteren kommer, kan de lett bytte plass med snøskuffa.

3. Opp på veggen

En tommelfingerregel er at ting bør opp fra gulvet. Da blir det mye bedre system. Gå til innkjøp av noen grove kroker, så er det lett å henge opp tyngre ting som stiger, stoler og bord.
– Sett også opp hyller på veggene og gå til innkjøp av bokser du kan putte alt av småting oppi. Det er utrolig hvor mye rart du kan sette inn i hyller i stedet for at det stjeler gulvplass, mener Ørbeck-Nilssen.

4. Heng opp bildekk

Bildekk skifter vi to ganger i året. Også bildekkene bør derfor henges opp på veggen, slik at du frigir gulvplass. I tillegg samler dekkene løv og støv, og gummien blir dårligere når dekkene blir liggende på gulvet.

5. Heng opp sportsutstyr

Også ski og sykler kan med fordel henges på veggen. Da tar du ekstra godt vare på sportsutstyret ditt, og ikke minst så frigjør du så mye gulvplass at det faktisk også blir plass til bilen.
– Og utnytt taket. Det er en viktig ressurs når det gjelder oppbevaring. Her er det fint plass til for eksempel planker, pulker og skiutstyr.

6. Verktøytavle

Har du orden i verktøyet er mye gjort. Skaff deg en verktøytavle og en arbeidsbenk så får du full oversikt over utstyret ditt.

7. Forsikre verdiene dine – og ta bilde av dem

Når du så har fått orden på sakene dine, er det viktig å ha forsikringen i orden.
– Regelen er at innboforsikringen dekker innbo i bolig og garasje ubegrenset opp til den summen man har satt. Men vi opplever stadig at folk kun tenker på innbo inne huset. Det er faktisk mange verdier i garasjen også, sier Hege Alfhei Sæbø i Eika Forsikring.
Hennes råd er også å ta bilder av det du eier.
– Da får du kontroll på verdiene dine og det blir lettere i etterkant hvis det skjer noe, sier hun.

Les mer om innboforsikring her

Og glem for all del ikke å låse døra …

Skal innboforsikringen din gjelde, må du ha gjort det vanskelig for tyven å komme seg inn. Samtidig skal du vite at en ryddig garasje også forebygger uhell.

– Det er for eksempel fort gjort å slenge fra seg brukte filler innsauset i brannfarlige oljer eller rensemidler. En uoversiktlig garasje full av rot og skrot kan i verste fall være årsaken til store skader, mener Sæbø i Eika Forsikring.